iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max, duvar kağıdını karartan ve saati vurgulayan her zaman açık ekran özelliğine sahip bulunuyor. Ancak yenileme hızını 1 Hz’ye düşürmek bile pilin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olabilir. Bu nedenle Apple her zaman açık olan ekranı, istendiğinde kapatmak için tasarladı. Varsayılan olarak etkin olan bu özelliği kullanıcılar, kullanışlı olmadığını veya pili tükettiğini düşünüyorlarsa istedikleri zaman kapatabilirler.
Kapatmak için:
Her zaman kapalı olmasını istemiyorsanız ve gün içinde açık olmasını istiyorsanız, uyku modunun bir parçası olarak gece kapanacak şekilde de ayarlayabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gerekenler şunlar:
iPhone’u yüzüstü yatırmak da kullanışlı hale gelebiliyor. Önceden bu yöntem, “Hey Siri”yi devre dışı bırakmak için kullanılıyordu. Şimdi ise siz telefonu tekrar kaldırana kadar her zaman açık olan ekranı kapatmayı sağlıyor.
iOS 16’nın bir parçası olarak Apple, klavyesine dokunsal geri bildirim getirdi. Bu özellik, yazarken ekranın altında hafif dokunuşlar veya titreşimler hissedebileceğiniz anlamına geliyor.
Dokunsal klavye özelliğini açmak için:
Durum çubuğunuzdaki pil simgesinde gerçek yüzdeyi göstermek için etkinleştirebileceğiniz yeni bir pil yüzdesi göstergesi mevcut bulunuyor.
Pil yüzdesi göstergesini etkinleştirmek için:
iPhone 14’lerde ve birlikte gelen yazılım iOS 16’da varsayılan olarak artık kaç tane bildiriminiz olduğunu göstermek için “Kilit Ekranı”nın altında bir bildirim sayısı paneli bulunuyor. Ancak bunu, bildirimlerin bir listesi veya bir dizi bildirim penceresi olarak değiştirebilirsiniz.
Bunun için:
Notes’ta artık belirli bir notu FaceID kimlik doğrulamasıyla kilitleyebilirsiniz. Artık herhangi bir bilgiyi yalnızca cihaz parolası şifresiyle kilitlemeniz gerekmiyor.
Bu özelliği etkinleştirmek için:
Artık notların kilidini açmak için belirli bir şifre kullanmanıza gerek kalmıyor. Belirli bir notu kilitlemek için uygulama içinde kilitlemek istediğiniz nota uzun basın ve ardından beliren açılır menüde “Notu Kilitle” seçeneğine basın. Böylelikle bundan sonra notu açmaya çalıştığınızda “FaceID” kullanılır.
Bazen mesaj attığınızda ya hemen pişman olursunuz ve mesajınızı geri almak istersiniz ya da bir yazım hatası yaparsınız. Neyse ki iPhone 14’lerde ve beraberinde gelen iOS 16’da bu sorunlara bir çözüm bulunuyor. Artık mesajları göndermeyi geri alabilir veya gönderdiğiniz bir mesajı düzenleyebilirsiniz.
Bunun için:
Ancak atlanmaması gereken bir nokta bulunuyor. Gönderdiğiniz kişi iOS 16’ya sahip değilse karşı taraf mesajı görmeye devam ediyor.
Apple’ın en yeni “Fotoğraflar” uygulaması, iPhone ve iCloud depolama alanından tasarruf etmenize yardımcı olmak için yinelenen fotoğrafları hızlı ve kolay bir şekilde silmenize olanak tanıyor.
Bunun için:
Apple iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max’in ilk duyurusu sırasında bu özellikten bahsetmişti. Apple, iPhone 14 Pro ailesindeki kamera sistemini geliştirmekle kalmadı. Aynı zamanda kullanıcıların iyileştirmelerden gerçekten yararlanması için Photonic Engine isimli yeni bir özellik ekledi.
Deep Fusion’ı kullanan Photonic Engine, öncekinden çok daha zengin bir nihai sonuç oluşturmak için birden fazla görüntüyü bir araya toplayabiliyor. Daha da iyisi, iPhone tüm bunları görüntüyü sıkıştırmadan yapıyor. Loş ışıkta çekilen fotoğraflar Photonic Engine sayesinde etkileyici bir biçimde iyileştiriliyor.
Yeni özelliklerinden birisi de fotoğraftaki bir konuyu keserek herhangi bir uygulamada paylaşma kolaylığı oluyor. Photoshop uygulamalarına benzer şekilde, kolaylıkla bir nesneyi fotoğraftan kesebilir ve başka bir görüntünün üzerine hızla sürükleyip bırakabilirsiniz.
Nesneyi arka plandan çıkarmak için normal şekilde dokunup basılı tutun. Aynı parmağınızla tutmaya devam edip diğer elinizi kullanarak nesneyi uygulamadan dışarı kaydırın. Nesneyi içine aktarmak istediğiniz uygulamayı açın.
Herhangi bir fotoğraf nesnesini başka bir şekilde paylaşmak istiyorsanız; konuya uzun basabilir, etrafında beyaz çizginin görünmesini bekleyebilir ve ardından “Paylaş”a dokunup nerede paylaşmak istediğinizi seçebilirsiniz. Ya da “Kopyala” seçeneğine basıp ardından kopyalamak istediğiniz uygulamayı manuel olarak açıp yapıştırabilirsiniz.
Bu, özellik yalnızca iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max’de bulunan bir özellik olarak öne çıkıyor. Ana kamera, sensöründe bulunan tam piksel sayısını kullanarak 48 megapiksel çekim yapıyor.
Normalde normal bir fotoğraf, cihazınızda 1MB ile 3MB arasında depolama alanı kaplıyor. Ancak iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max’teki ProRAW formatı ve yeni 48 MP kameranın bir kombinasyonu çok daha büyük dosyalar anlamına geliyor.
48 MP kamerayla ProRAW’da çekilen görüntülerin 80 MB’a kadar depolama alanı kaplaması öngörülebilir. Cihazınızda çok fazla alan yoksa, bu bir sorun haline gelebilir. 48MP ProRAW’da çok sayıda fotoğraf çekmeyi planlayanlara, depolama alanını tam 1 TB seçeneğine çıkarmaları tavsiye ediliyor.
Bir başka kullanışlı olan özellik de manuel makro modu anahtarı oluyor. Çünkü son birkaç nesil telefonlarda 1x ve makro modu arasında otomatik geçiş yapmak kaliteyi düşürebiliyor.
Kamera uygulamasını açın ve kameranızı bir nesneye yaklaştırın. Ekranda sarı renkte makro logosu göreceksiniz. Bu logo varsayılan olarak etkin olduğunu gösteriyor ancak devre dışı bırakmak istiyorsanız, logo göründüğünde üzerine dokunmanız yeterli olacaktır.
AirPod’larınızdaki “Uzamsal Sesi” kişiselleştirmek için FaceID sensörlerini kullanan ilginç bir özellik bulunuyor. Özellik, AirPods 3 ve AirPods Pro (birinci ve ikinci nesil) ile çalışıyor.
Özelliği etkinleştirmek için AirPods kutusunu açmanız, bağlı olduğundan emin olmanız ve “Ayarlar” uygulamasına gitmeniz gerekiyor. Listedeki “AirPods”u seçin ve ardından bir sonraki ekranda “Kişiselleştirilmiş Mekansal Ses”i bulun. Ardından, “Uzamsal Sesi Kişiselleştir” seçeneğine dokunun.
Özellik, yüzünüzü ve kulaklarınızı ölçmek için derinlik sensörlerinin kullanıldığı bir kayıttan geçirecek ve bu verileri AirPod’larınız bağlıyken sizin için çalışan bir “Uzamsal Ses Profili” oluşturmak için kullanacak. Böylelikle dinleme deneyiminiz daha da iyi hale gelecek.
Muhtemelen uzun süredir var olması gereken bir özellik, bağlı olduğunuz ağın şifresini görebilme özelliği oluyor. iPhone 14 ile beraber iOS 16’da bu özellik kullanılabiliyor.
“Apple Haritalar”da, varış noktanıza giden yol boyunca ek duraklar ekleyebilirsiniz.
iPhone 14’lerde ekran görüntüsü almak için iPhone’un arkasına iki veya üç kez dokunmanızın yeterli olduğu harika bir özellik bulunuyor. Bu özellik erişilebilirlik ayarlarının bir parçası olarak öne çıkıyor.
Başka bir erişilebilirlik aracı, “Siri”ye konuşmayı veya dinlemeyi zor bulanlar için yazma özelliği oluyor. Ama bunun için önce özelliği etkinleştirmeniz gerekiyor.
Ekranın üst kısmına tek elle ya da baş parmağınızla daha kolay ulaşmanızı sağlayan bir özellik bulunuyor. iPhone’unuzu tek elinizle kullanırken ekranın üst yarısını alçaltıp başparmağınızla daha kolay ulaşılabilir hâle getirerek kullanabilirsiniz. Buna “Ulaşılabilirlik” özelliği deniyor.
iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max ile kullanıcılarla buluşan yeni Dynamic Island özelliği ile yapabilecekleriniz her geçen gün artıyor. Geliştiriciler her gün bu özelliğin yeni yollarını bulduğundan bu keşif dönemi biraz daha zaman alacak gibi görünüyor. Müzik çalarken ve uygulamayı ekrandan kaydırdığınızda Dynamic Island çalışmaya başlıyor. Dynamic Island içinde oynatmayı kontrol edebilir, albüm resminizi ve ses seçeneklerini görebilirsiniz.